5 Redenen om te schrijven

Schrijven is pure creatie

De kracht van schrijven wordt onderschat. Schrijven werkt zuiverend en is creërend. Door woorden op te schrijven maak je van niets iets. Lege papieren vul je met wat er in je hoofd zit. Ben je een goed schrijver, dan creëer je voor de massa. Songteksten, verhalen, columns, kunst, poëzie. Ben je een mindere of nog niet ontdekt schrijver, dan creëer je voor jezelf. Ik durf te stellen dat deze creaties minstens zo belangrijk zijn als de schrijfsels die duizenden bereiken. Door te schrijven kun je iets van jezelf kwijt. Voor jezelf of voor die paar anderen die het lezen.

 

Analfabetisme kraakt je psyche

Alleen al om die reden moet analfabetisme worden uitgeroeid. Nederland telt 250.000 analfabeten (toch nog zo´n 1,5% van de Nederlandse bevolking) en dat zijn er 250.000 teveel. Een analfabeet heeft niet de mogelijkheid om zich blijvend te uiten. En niet de mogelijkheid om belangrijke geschriften tot zich te nemen. Ik denk dat dat verder gaat dan alleen het feit dat je geen koopakte kunt ondertekenen of nooit een boek zult voorlezen aan je kleinkind. Ik denk dat analfabetisme ook tot een onvermogen kan leiden om simpele dingen te kunnen delen. En dat moet invloed op je psyche hebben.

 

5 Redenen om regelmatig de pen ter hand te nemen

 

1. Uitlaatklep

5 redenen om te schrijven
Voor veel mensen is schrijven een manier om pijn, teleurstellingen of frustraties te delen. Tegenwoordig zijn social media populair. Tegenvallers, afkeer, liefdesverdriet, het wordt massaal gedeeld met volgers en likers. Tot soms rode oortjes of afschuw toe, waarbij ook foto’s van minder fortuinlijke momenten en afgrijselijk leed door duizenden worden gedeeld.

Dagboeken blijven populair, maar vertegenwoordigen een heel andere manier van uiten. Die waarbij je er niet van uitgaat dat ooit iemand je zielenroerselen zal zien. Het dagboek van Anne Frank is door de situatie, haar uiteindelijke lot en de manier waarop het onderduikers in de 2e Wereldoorlog een gezicht geeft, een wereldberoemde publicatie geworden. Maar ze heeft het ooit geschreven voor zichzelf. Om haar verdriet, haar ontluikende verliefdheid en ook haar angst kwijt te kunnen. Nooit met de gedachte dat iemand ooit haar geheimen zou kunnen lezen. Schrijven geeft je pijn een plaats. Het neemt iets van de scherpe randjes weg.

 

2. Wel of niet?

Veel mensen hebben problemen met het nemen van besluiten. In erge gevallen is het kiezen tussen pizza’s in de supermarkt zelfs al een probleem. Ik ken zwangere vrouwen die maandenlang last hebben gehad van het hormonaal bepaalde cola-versus-sinas-vraagstuk. Maar wil je een huis kopen, dan kun je belang hebben bij het maken van een voors- en tegens lijst. Op de een of andere manier werkt het opschrijven hiervan als zuiverend. Je ziet de afwegingen voor je en met  name de ‘tegens’ worden ineens reëel. Maar ook bij het nemen van minder grote keuzes is het maken van een wel/niet lijst behulpzaam.

 

3. Ruimte creëren in je hoofd

Hoe vaak lig jij ’s nachts wakker? Repeterend in je hoofd wat je in het functioneringsgesprek tegen je manager wilt zeggen. Een lijstje makend wat er mee moet op de steeds dichterbij komende vakantie. Jezelf eraan herinnerend dat de tandarts-afspraak nog niet is gemaakt en je ook weer vergeten bent je tante te bellen om haar te bedanken voor het door haar opgestuurde cadeau. Er zijn duizenden Nederlanders met slaapproblemen.

Een van de oorzaken is piekeren. Sommige zorgen zijn niet zomaar op te lossen en mensen die zeggen dat je er ‘gewoon’ niet meer aan moet denken zijn te simpel in hun benadering. Maar er zijn ook zorgen die je in ieder geval kunt parkeren tot de volgende ochtend. En hoe kun je dat het beste doen? Schrijf ze op. Leg naast je bed een blocnote met pen en noteer die steeds terugkerende gedachten. In veel gevallen geeft je dat de ruimte om ze dan los te laten. Probeer het eens.

 

4. Deel

Misschien heb jij wel iets in je hoofd zitten dat je ons (en de rest van de wereld) niet mag onthouden. Youtube staat vol met filmpjes van mensen die iets te vertellen hebben. Misschien is dat wat jij te vertellen hebt wel minstens zo interessant of belangrijk. Shame on you om dat niet in een prachtig blog met je medemens te delen. Er zijn tegenwoordig blogs over elk onderwerp dat je maar weet te bedenken. En hoe raar het onderwerp ook is, er is altijd wel een publiek voor. Meer publiek dan je misschien zou denken.

Had er iemand kunnen voorspellen dat een blog dat ‘Nederland vanaf 1 februari een dictatuur’ en ‘Waarom Mark Rutte zijn martelkelder buiten de media hield in 2013’ als artikeltitels had, duizenden volgers zou verzamelen? Dat is De Speld met satirische (en erg  humoristische) artikelen goed gelukt. Laat je niet remmen door het idee dat je niets te melden hebt, of dat je Nederlands niet voutloos (;)) is. Durf.

 

5. Oefening baart kunst

Ook wel eens een dag opfriscursus gehad? Waarbij je een blocnote vol schreef met aantekeningen? En? Hoe veel pijn deed je hand na die dag? Train je handspieren, maar train ook je schrijven. Als je regelmatig wat aan het papier (of je scherm) toevertrouwt, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Je uithoudingsvermogen neemt toe. Het blindtypen gaat weer sneller. En je zult merken dat je ook weer meer te vertellen hebt. En ga je meer schrijven? Dan ga je automatisch ook weer meer lezen. En daar word je dan weer slimmer van.

5 redenen om te schrijven

 

Wie schrijft, die blijft. Dat is een oud gezegde, dat voor zichzelf spreekt (zoals weinig gezegdes). Leg je dingen vast voor je nageslacht, dan zul je gelezen worden. Heb je het geluk dat je gepubliceerd wordt, dan staat je naam er op gedrukt. Een duidelijker erfenis kun je niet achterlaten. Zorg dus dat je schrijft is mijn credo! En wie weet zorgen je lezers er dan voor dat je blijft.

 

Comments are closed.

Spam prevention powered by Akismet